Päätäitartunta ja hoito

Päätäi

Päätäi on pieni, 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen. Se asuu tukassa, tyypillisimmin korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Naaras elää noin kuukauden ajan ja munii noin satakunta munaa, jotka kiinnittyvät hiusten tyveen. Munat ovat mannaryynimäisiä, ruskehtavia, vajaan millimetrin pituisia saivareita. Kuoriutuminen tapahtuu noin kymmenen päivän kuluttua. Tyhjä, valkea munankuori saattaa jäädä paikalleen, joskus kuukausiksikin. Aikuinen täi ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin.

Päätäin leviäminen

Päätäiepidemioita on kouluissa ja päiväkodeissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen ryömimällä päästä toiseen läheisessä kanssakäymisessä, esimerkiksi leikeissä. Ne leviävät usein myös päähineen, kamman tai hiusharjan välityksellä. Päätäit eivät lennä eikä hypi, eivätkä ne tartu kotieläinten turkin välityksellä.

Päätäin aiheuttamat oireet

  • Päätäi puree hiuspohjaa, ja puremat kutisevat.
  • Puremajäljet ovat punoittavia ja pistemäisiä.
  • Päänahkaa raapiessa saattaa tulla bakteeri-infektio hiuspohjaan.
  • Päätäitartunta voi olla myös oireeton.
  • Päätäit eivät levitä tauteja.

Päätäitartunnan toteaminen

  • Päätäin voi nähdä paljain silmin. Saivarit voi myös havaita lähellä päänahkaa paljain silmin. Ulompana hiuksissa oleva tyhjä munankuori ei tarkoita päätäitartuntaa, jos muita merkkejä ei ole.
  • Päätäin ja saivareiden tutkimuksessa käytetään tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan.
  • Hiukset kammataan systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla.
  • Kampaaminen on helpompaa pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja pesun yhteydessä on käytetty hiustenhoitoainetta.
  • Kampaamista kannattaa jatkaa päätäitartunnan jälkeen vähintään kahden viikon ajan.

Päätäitartunnan itsehoito

Päätäit voidaan hoitaa monella eri tavalla. Hoito on aloitettava välittömästi päätäiden havaitsemisen jälkeen, koska ne lisääntyvät nopeasti. Tartuntakierteen nopea katkaisu on tärkeää.

Tärkein hoito on kampaaminen täikammalla

Tärkein hoito on tiheäpiikkisellä täikammalla kampaaminen. Hiukset kannattaa kostuttaa ja käsitellä hiustenhoitoaineella, jotta hiusta on helpompi kammata. Hiukset kammataan aloittaen tyvestä ja alue kerrallaan. Kampa kannattaa kuivata paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin. Koko pää kammataan läpi kaksi kertaa jokaisella kerralla. Kampaaminen tehdään vähintään joka toinen päivä vähintään kahden viikon ajan.

Permetriini, lääkeshampoo

Päätäitartunnan hoidossa on pitkään käytetty hyönteisten torjunta-aine permetriiniä. Permetriiniä sisältävän täisampoon pitää antaa vaikuttaa kymmenen minuuttia. Hiukset kammataan pesun ja huolellisen huuhtelun jälkeen täikammalla. Hiuksiin ei kannata käyttää hiustenhoitoainetta ennen permetriinikäsittelyä. Tiheäpiikkisellä täikammalla kampaamista jatketaan vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan. Permetriiniä voi käyttää yli puolivuotiaiden lasten hoitoon.

Dimetikoni, silikoniyhdiste

Markkinoilla silikoniyhdiste, dimetikonia sisältäviä liuoksia. Silikoniyhdisteen vaikutus perustuu veden haihtumisen estämiseen täin elimistöstä. Silikoniyhdisteitä voidaan käyttää kaikenikäisillä ja myös raskauden ja imetyksen aikana. Hiukset pitää kammata täikammalla myös dimetikonikäsittelyn jälkeen.

Öljypohjaiset valmisteet

Öljypohjaisten tuotteiden teho perustuu täin ympärille muodostvaan kalvoon, joka tukkii hengitystiet. Nämä valmisteet sopivat yleensä yli 2-vuotiaille, mutta niissä on valmistekohtaisin eroja. Tutustu valmisteisiin apteekissamme, ja kysy lisää tietoja henkilökunnnalta

Kaikkien perheenjäsenten tutkiminen

Kaikkia perheenjäseniä ei  tarvitse hoitaa automaattisesti, vaan ainoastaan täitartunnan saaneet perheenjäsenet. Kaikkien perheenjäsenten hiukset on kuitenkin tarkistettava päätäitartunnan ilmetyessä perheessä. Tartunnasta on myös ilmoitettava päiväkotiin tai kouluun ja kavereiden vanhemmille. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse jäädä pois, kun hoito on aloitettu ja tehty. Pipot ja kaulaliinat kannattaa pitää varmuuden vuoksi oman takin hihassa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kotona tehty itsehoito ei ole auttanut. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi olla hiuksissa joskus kuukausiakin, mutta se ei ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Lääkäri voi määrätä mm. suun kautta annosteltavaa ivermektiiniä, jos itsehoito ei tehoa.

Lisätietoa päätäitartunnasta ja hoidosta.

Shampoot ja liuokset täitartunnan hoitoon

BLOGIMME: