Auringonpistos, lämpöhalvaus ja nestehukka

Helteellä keho joutuu tekemään hurjasti töitä viilentääkseen lämpötilan normaaliksi. Helle ja kuumuus aiheuttavat väsymystä, huonontaa keskittymistä ja saattaa aiheuttaa erilaisia lämpösairauksia, kuten lämpöhalvauksen tai auringonpistoksen. Lämpösairauksien paras ja tärkein hoito on ennaltaehkäisy. Raskasta fyysistä rasituista kannattaa välttää helteillä ja vaatetus on hyvä olla kevyttä sekä väljää. Pää ja niskan alue kannattaa suojata päähineellä. Helteellä on hyvä nauttia runsaasti nestettä, esimerkiksi kivennäisvesiä.

Auringonpistos 

Auringonpistos - oireet

Auringonpistos syntyy suojaamattomaan päähän kohdistuneesta lämpörasituksesta. Yleisimmät auringonpistoksen oireet ovat päänsärky, huimaus, pahoinvointi ja ärtymys. Oireita voidaan yleensä hoitaa kotikonsteilla.

Auringonpistos - hoito

Auringonpistosta hoidetaan yleensä riittävällä juomisella ja lepäilemällä viileässä, varjoisassa paikassa. Otsalla oleva viileä kääre voi myös helpottaa oloa.

Jos tajunnan taso heikkenee on syytä olla lääkäriin yhteydessä. Lapsen tai vanhuksen saadessa auringonpistoksen on myös hyvä olla lääkäriin yhteydessä.

Lämpöhalvaus

Lämpöhalvaus - oireet

Ennen lämpöhalvausta esiintyy lämpöuupumusta. Se johtuu puutteellisesta nestehukan hoitamisesta liian vähäisellä nesteellä tai liian vähän suoloja sisältävällä nesteellä. Lämpöuupumuksen oireina on päänsärkyä, heikotusta, huimausta tai pahoinvointia. Voimakas hikoilu kuuluu myös lämpöhalvauksen oireiisiin, mutta jos kärsii nestehukasta, hikoilua ei ole.

Lämpöhalvauksessa kehon lämpötila voi nousta yli 39 asteeseen. Muita oireita ovat tihentynyt hengitys, kuuma iho, sekavuus, nopea tai heikko sydämen syke ja jopa tajunnan menetys. Suolisto-oireita, pahoinvointia tai ripulia voi myös esiintyä.

Lämpöhalvaus - hoito

Lämpöhalvausta hoidetaan kehon nopealla viilentämisellä. Viileä suihku, uiminen tai kylpy viilentävät kehoa. Myös kylmän juoman juominen auttaa. Viileät ja kosteat pyyhkeet tai kääreet tai kylmäpakkaus auttavat kehon viilentämisessä. Kylmäpakkauksen voi asettaa pään, kaulan, kainaloiden ja lantion alueelle. Jos mahdollista, oleskelutilan tuuletusta on hyvä tehostaa.

Jos ilmenee vakavia oireita, kuten ihon kuivumista, sekavuutta, näköhäiriöitä, voimakasta uupumista tai pyörtymistä), ihminen pitää toimitettaa sairaalahoitoon.

Nestehukka

Nestehukka - oireet

Nestehukan ensimmäinen merkki on tumma virtsa ja virtsaamistarpeen väheneminen. Myös päänsärky, huimaus ja pahoinvointi voivat olla nestehukan oireita. Jos keho ei saa tarpeeksi nestettä, se johtaa kehon lämpötilan nousuun, koska silloin ei pysty hikoilemaan eikä lämmönsäätely näin ollen onnistu.

Nestehukka - hoito

Nestehukkan hoito on riittävä juominen. Juomana voi käyttää esimerkiksi kivennäisvesiä, jolloin elimistöön tulee myös suoloja. Kahvia, teetä tai olutta ei suositella juotavaksi helteillä, koska ne lisäävät nesteen poistumista elimistöstä ja saatavat pahentaa kuivumista.

 

TUOTTEITA HELLEPÄIVIIN: