Apteq B12 -tuotteet

Apteq B12 -vitamiinituotteet, ole hyvä!

 

Miksi juuri Apteq B12 -vitamiini?

 

Hyvin imeytyvä Apteq B12 -vitamiini

Apteq B12 -tuotteissa on vaikuttavana aineena Metyylikobalamiini, joka on hyvin imeytyvä bioaktiivinen B12-vitamiinimuoto. Se imeytyy hyvin myös silloin kun sisäisen tekijän eritys on heikentynyt. Metyylikobalamiini sopiikin erityisen hyvin B12-vitamiinipuutoksen riskiryhmille, kuten ikääntyneille tai metformiinilääkitystä käyttäville. Apteq B12-vitamiini sisältää myös foolihappoa.

Puhdas Apteq B12 -vitamiini

Apteq B12 -tuotteissa oleva metyylikobalamiini on bioaktiivinen ja puhdas B12-vitamiinin muoto. Lisäksi Apteq B12-vitamiini on gluteeniton, hiivaton, laktoositon, liivatteeton, soijaton, sokeriton ja syaaniyhdisteetön. Apteq B12 -tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Vatsaystävällinen

Apteq B12 -tuotteiden sisältämä metyylikobalamiini on suoliston hyvinvoinnin ja mikrobitasapainon kannalta suositeltava vaihtoehto. Uusien tutkimusten mukaan suoliston hyvinvoinnin ja mikrobitasapainon kannalta B12-vitamiinin muodolla näyttää olevan merkittävä vaikutus. 

Valmistettu Suomessa.

Lisätietoa tuotteesta valmistajan kotisivulta.

 

Miksi tarvitset B12 -vitamiinia?

B12-vitamiini eli kobalamiini kuuluu välttämättömiin vitamiineihin. Se vaikuttaa aivojen ja hermoston sekä verisuonten toimintaan. B12-vitamiinia tarvitaan veren valko- ja punasolujen muodostukseen, sekä yhdessä foolihapon kanssa se osallistuu DNA:n muodostukseen.

B12 -vitamiini on välttämätöntä saada ravinnosta tai ravintolisistä, koska elimistö ei itse pysty valmistamaan sitä. B12-vitamiinin puutteesta johtuvat oireet näkyvät usein vasta vuosienkin jälkeen, mikä vaikeuttaa niiden havaitsemista. B12-vitamiiinitasot voidaan selvittää verikokeella. Verikokeessa mitataan veren B12-vitamiinitaso vitamiinin aktiivisen muodon määrä veressä. Normaali B12-vitamiinitaso on 140–650 pmol/l.

Oireet, jos B12 -vitamiinin saanti on riittämätöntä:

B12-vitamiinin riittämätön saanti saattaa aiheuttaa

  • anemiaa
  • väsymystä
  • hermostollisia oireita: tuntohäiriöt, pistely, puutuminen
  • keskittymiskyvyn tai muistin häiriöitä

Mitkä tekijät saattavat huonontavat B12-vitamiinin saantia?

B12-vitamiinin riittämätöntä saantia ilmenee mm. tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla ja vegaaneilla, mikäli he eivät ota B12-vitamiinia ravintolisänä. Tietyt sairaudet kuten hoitamaton keliakia, Crohnin tauti tai laktoosi-intoleranssi voivat myös aiheuttaa B12-vitamiinin vajetta. Riskiryhmään lasketaan myös raskaana olevat ja imettävät naiset ja metformiinia lääkkeenään käyttävät tyypin 2 diabeetikot.

B12-vitamiinin imeytymistä heikentävät närästyslääkkeinä yleisesti käytetyt protonipumpun estäjät, jotka säätelevät mahan happamuutta. Mahalaukun ja suoliston leikkaukset vaikuttavat myös osaltaan B12-vitamiinin imeytymiseen, ja iäkkäillä imeytymishäiriötä voi aiheuttaa mahalaukkuun liittyvä syy, atrofinen gastriitti, mahalaukkua surkastuttava tulehdus. Imeytymishäiriötä voi aiheuttaa myös helikobakteeri tai muu sairaus.

B12-vitamiinin riittämätön saanti on melko yleistä yli 60-vuotiailla, kun vitamiinin imeytyminen iän myötä heikkenee.

B12-vitamiinin ja foolihappon tärkeä yhteistyö

Foolihappo ja B12 -vitamiini tukevat toistensa toimintaa, ja yhdessä ne osallistuvat mm. DNA:n valmistamiseen. B12-vitamiinin vaikutus on iso foolihapon hyödyntämisessä elimistössä. Erityisesti raskaana olevalle ja jo raskautta suunnittelevalle se on tärkeää. Foolihappo edesauttaa sikiön ja raskauden normaalia kehitystä, mutta sen riittämätön saanti lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa. Tämän syyn vuoksi foolihappoa suositellaan nautittavaksi riittävästi jo raskautta suunniteltaessa ja etenkin ensimmäisen kolmanneksen aikana. On hyvä muistaa myös, että vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana 15–50 %.

B12-vitamiinin saantisuositus

B12-vitamiinin nykyinen saantisuositus aikuisille on 2,0 mikrogrammaa vuorokaudessa. Imetyksen aikana saantisuositus naisilla kasvaa 2,6 mikrogrammaan vuorokaudessa; raskaana oleville naisille suositus on sama kuin muutoinkin.

EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen suosittelee korkeampia päivittäisiä arvoja: aikuisten suositus on 4 mikrogrammaa/vrk, raskaana oleville 4,5 mikrogrammaa/vrk ja imettäville 5 mikrogrammaa/vrk. EFSA:n suositukset ovat lähes kaksinkertaiset suomalaisiin ravitsemussuosituksiin nähden.

MUITA APTEQ -SARJAN TUOTTEITA: